Information om Fyyri

• Huvudarkitekt Teemu Kurkela
  • Projektarkitekt Jukka Mäkinen
  • Inredningsarkitekt Tiina Rytkönen

I bibliotekshuset finns många olika aktörer

• Huvudbiblioteket i Kyrkslätt
  • Invånarparken Fyyri
  • Unkan Fyyri
  • Musiklekis
  • Café Messi

Hela byggnaden omfattar 4664 kvadratmeter (total våningsyta)

Den fasta inredningen levererades av Sisuwood Oy

I Fyyri återanvänds gamla möbler

Fyyri har en gemensam flytande samling tillsammans med närbiblioteken i Masaby och Veikkola samt bokbussen

I samlingen finns bland annat

• 136 000 böcker
  • 3 500 ljudböcker
  • 6 400 dvd- och blu-ray skivor
  • 6 800 cd-skivor
  • 3 400 noter

På barnavdelningen finns Linda Bondestams konstverk av filt

I huvudentrén finns Petri Vainios ljuskonstverk med namnet Sinne-Minne

För bibliotekshusets namn ordnades en idétävling som fick långt över 500 bidrag. På basis av förslagen valdes namnet Fyyri  av en arbetsgrupp i vilken ingick bland annat författarna Timo Parvela och Katarina von Numers-Ekman från Kyrkslätt. På finska betyder ordet ’fyyri’ eldstaden i en ångbåt, och ordet liknar också det svenska ordet ’fyr’.

Mörne-salen har fått sitt namn efter den finlandssvenska författaren Arvid Mörne, som hade en diktarstuga i Porkala.

Mötes- och grupplokalerna har fått namn efter öar och sjöar i Kyrkslätt.

• På andra våningen finns Lonoks som också är namnet på en sjö, samt Hylkan, Leivan, Skorvan och Hormus, som är namn på öar.
  • Grupplokalerna på tredje våningen heter Tampaja, Kurkisto och Hepari efter sjöar i Veikkola.

Det gamla biblioteket blev klart 1982. Det ritades av Arkitektbyrå Hansson under ledning av professor Ola Hansson.