angle-left Materialbank

Materialbank

Här hittar du länkar till intressant och nyttig information om allt möjligt.

Om du söker boktips och information om läsning, klicka här.

Apparatön

Inlärningsmiljön består av spelet Apparatön och av berättelser som innehåller aktiva stunder. De engagerande berättelserna hjälper till att fördjupa de teman som påbörjats i spelet. Spelet och pratstunderna skapar en pedagogiskt enhetlig helhet som lämpar sig för förskolemiljön.

Mediefostran

Material om mediekunskap och -fostran.

Länkbiblioteket

I Länkbiblioteket har utbildad bibliotekspersonal valt webbsidor med innehåll som är av hög kvalitet, tryggt och väl redigerat. Länkbibliotekets design har gjorts med tanke på undervisning i informationssökning.

Biblioteken.fi - Lär dig hitta information

Tips och råd för informationssökning. Här hittar du också information om källkritik.

Fråga bibliotekarien

Fråga bibliotekarien är de finländska bibliotekens gemensamma tjänst. Vi svarar på dina frågor i nästan 90 bibliotek. I tjänsten Fråga bibliotekarien har vi svarat på frågor ända sedan år 1999. Du kan bläddra bland alla de här svaren eller söka efter dem med sökfunktionen. Det finns också en ämnesordslista, som du kan använda.

Vetamix

Innehåll skapat för skolorna, men även för andra nyfikna. Ett brett sortiment av ämnen. Ett samarbete mellan YLE och Utbildningsstyrelsen.

Finna Klassrum

Finna är en fritt tillgänglig söktjänst som med en och samma sökning öppnar de digitaliserade skatterna i finländska arkiv, bibliotek och museer. I dag finns det redan över två miljoner digitaliserade resurser som är tillgängliga på webben, och mängden ökar hela tiden. I söktjänsten hittar du tillförlitligt, intressant och unikt undervisningsmaterial. Vare sig du är lärare i en grundskola, en yrkesskola eller ett gymnasium är Finna.fi något för dig!

Länkskafferiet

Här finns länkar till 4500 webbplatser och andra digitala lärresurser som passar bra för skolarbete.  
Länkskafferiets målgrupper är elever, lärare, pedagoger och bibliotekarier. Även föräldrar kan ha nytta av Länkskafferiet. Främst för elever i förskolan och grundskolan, men det finns också innehåll som lämpar sig för andra stadiet.

SO-rummet

SO-rummet är en gratis digital lärresurs för skolans samhällsorienterade ämnen: historia, religionskunskap, geografi och samhällskunskap. Årskurs 5-9, andra stadiet.

Landguiden

I Landguiden får du tillförlitlig och uppdaterad information om alla världens länder, konflikter och organisationer. Databasen är ett mellanting mellan en nyhetstjänst och ett uppslagsverk. För att kunna ta del av allt material måste du vara prenumerant. Årskurs 5-9, andra stadiet.

Världskoll

Världskoll drivs av Svenska FN-förbundet. Syftet är att visa på hur utvecklingen och läget i världen ser ut, genom att presentera fakta och statistik. Här finns chansen att utmana sin världsbild, testa sina kunskaper och lära mer!

Elevspel

Elevspel är en gratis utbildningsinriktad webbplats skapad för att stödja undervisning i grundskolan i Sverige. Tanken med spelen är att de skall vara pedagogiska, utvecklande, tilltala barn på olika utvecklingsnivåer och roliga. Webbplatsen innehåller över tusen spel inom 26 skolämnen Många av spelen är skapade a Elevspel, men de flesta är skapade av lärare och pedagoger som valt att göra sina spel tillgängliga för alla elever.

Kunskapskanalen.se

På kunskapskanalen.se hittar du faktaprogram av hög kvalitet, vare sig du är intresserad av historia, vetenskap, natur, äventyrsprogram eller berörande dokumentärer. Kunskapskanalen är ett samarbete mellan SVT och UR.

UR.se och UR Play

Värdefull skärmtid för stora och små som vill förstå världen. Vi kombinerar journalistik och pedagogik så att kunskapen går fram. UR Play är en tjänst till för dig som arbetar i skolan, för dig som elev, för dig som förälder, för dina barn, dina kollegor, för farmor, kompisarna, för de många och för de få. Allt innehåll kan inte ses i Finland.

Orka plugga

Orka plugga är en satsning om studieteknik från UR, med pluggtips från både lärare och elever. Här hittar du tips på strategier och metoder som hjälper dig att träna minnet, förenkla läsningen, felsöka i matten och förstå kunskapskraven. Du hittar också tips på olika pluggvanor som gör det lättare att komma igång och planera tiden när du ska plugga.

--

TESTILINKIT:


Kirjastokortti

Skaffa lånekort

Sök

Språk

FISVEN