Ajankohtaista kirjastossa

Puutarhakirjat vievät ajatukset kevääseen

Lunta tupruttaa ja kinokset ovat korkeat, mutta puutarhaihmisillä ajatukset eksyvät jo tulevaan kasvukauteen. Kevättä odottaa yhä useampi multasormi, sillä korona-aikana puutarhaharrastus on kasvattanut suosiotaan. Harrastaa voi kotioloissa ja kun käy taistoon kotiloita vastaan tai harventaa porkkanoita, muut murheet painuvat taka-alalle. Silmänilon lisäksi harrastuksesta voi saada hyötyäkin sadon muodossa.

Kirjastosta voit lainata puutarhaharrastuksen tueksi lehtiä ja kirjoja, joista löydät tietoa, ideoita ja inspiraatiota. Kirkkonummen kirjaston kokoelmassa on kotimaisista puutarhalehdistä Kotipuutarha ja Viherpiha. Ruotsiksi puutarha-asiaa voi lukea Allt om trädgård ja Trädgårdsnytt -lehdistä, kun taas englanninkielinen House & Garden tuo tuulahduksen Brittein saarilta. Voit pyytää henkilökuntaa varaamaan koko vuosikerran kerralla, niin saat luettavaa tasaisesti ympäri vuoden.

Kattavat perusteokset avaavat aloittelijoille puutarhanhoidon saloja ja toimivat konkareille kertauksena. Puutarhurin kirja on Heidi Haapalahden ja Teija Tuiskun runsaasti kuvitettu tietokirja, joka käy läpi puutarhan vuoden vaiheet varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Biologi Leena Luodon Puutarhan parhaaksi kehottaa hoitamaan puutarhaa luonnon omia keinoja ja aikataulua mukaillen sekä unohtamaan haitalliset materiaalit ja kemikaalit.

Päästäkseen seuraamaan kasvun ihmettä kotipuutarhuri ei tarvitse suurta pihaa. Ikkunalaudalla tai parvekkeella onnistuu esimerkiksi yrttien ja chilien kasvatus. Bertalan Galambosin Yrttiruutujen äärellä esittelee 46 uutuusyrttiä ja antaa selkeät ohjeet niiden viljelyyn. Jukka Kilpisen Chilikirja puolestaan neuvoo, miten onnistut tulisen herkun kasvattamisessa.

Omien kasvisten viljely on ekologinen harrastus, varsinkin jos kasvattaa uutta satoa vihannesjätteistä. Katie Elzer-Petersin Naattijan opas sekä Melissa Raupachin ja Felix Lillin Kasvikset uuteen kasvuun opastavat, miten voit hyödyntää esimerkiksi ruukkusalaatin pohjat, avokadon siemenet ja itäneet valkosipulinkynnet.

Suomen ilmasto ja lyhyt kesä asettavat raamit kotiviljelijälle, mutta aina voi tehdä kokeiluja. Antti Laakson kirja Bataatti, kasvisten kuninkaallinen osoittaa, että kylmänaran mukulan viljely voi tuottaa runsaan sadon myös meillä. Entä miten onnistuu pähkinöiden kasvatus Suomessa? Tähän voi etsiä vastauksia Joel Rosenbergin vastikään ilmestyneestä teoksesta Pähkinöitä omasta puutarhasta: opas suomalaisten pähkinöiden kasvattamiseen.

Monille puutarha on kesäkaudella sisätilojen jatke. Parveke tai pihapuutarha tuo lisähuoneita kotiin. Kekseliäitä vinkkejä oman puutarhan viihtyvyyden lisäämiseen tarjoaa huhtikuussa ilmestyvä Anna Örnbergin Viihtyisä puutarha. Tai ehkäpä haluat parantaa puutarhasi harmoniaa? Tähän apua löytyy Päivi Avelan kirjasta Suomalainen fengshui-puutarha, joka paneutuu puutarhafengshuin perusteisiin suomalaisesta näkökulmasta. Eija Keckmanin Hyvän mielen puutarha: terapiaa kaikille aisteille puolestaan auttaa löytämään puutarhasi parantavan voiman.

Kaikenlaisia puutarhureita ilahduttavat Mari Mörön rönsyävät tarinalliset puutarhakirjat, joista uusin Vapaammin versoo ilmestyy maaliskuussa. Tutustut kukkasuutariin, joka kykkii, kylvää ja kurkottaa sekä rupattelee kukkasten lisäksi myös kompostille. Mörön kirjojen sanataiteesta ja luontohavainnoista voi nauttia, vaikka oma puutarha olisi vasta haaveissa.

Edellä mainitut kirjat ovat vain pieni otos kirjaston puutarhakirjoista. Niitä voi etsiä osoitteessa kirkkonummi.verkkokirjasto.fi laajennetussa haussa puutarhanhoito-luokasta 67.3 tai esimerkiksi asiasanoilla puutarhanhoito, puutarhaviljely tai puutarhakasvit.