Monta tapaa lukea

Monta tapaa lukea

On paljon erilaisia tapoja lukea. Äänikirjat, selkokirjat ja isotekstiset kirjat tuovat kirjallisuuden kaikkien ulottuville.

Me kirjastossa autamme löytämään juuri sinulle sopivan tavan lukea.

Celian äänikirjat

Jos perinteisen kirjan lukeminen on sinulle vaikeaa lukivaikeuden, heikentyneen näön tai muun lukemisesteen vuoksi, kannattaa kokeilla Celian äänikirjoja. Celia on saavutettavan kirjallisuuden keskus, joka tarjoaa kirjoja niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin.

Celian asiakkaaksi voit rekisteröityä kirjastossa. Kirjoja on saatavilla sekä Daisy-levyinä että sähköisinä äänikirjoina. Kirjoja voi kuunnella verkon kautta tietokoneella, tabletilla ja kännykällä. Celian tuottamia äänikirjoja voivat käyttää vain ne henkilöt, joilla on lukemiseste.

Kysy lisää:

Lisätietoja Celian verkkosivuilta: www.celia.fi.

Äänikirjat

Kirjastossa on myös äänikirjoja, jotka ovat vapaasti kaikkien lainattavissa. Meillä on sekä kirjastosta paikan päältä lainattavia äänikirjoja että e-äänikirjoja.

E-äänikirjoja löydät Biblio- ja Ellibs-palveluista, joihin kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.

Selkokirjat

Jos pitkien tekstien lukeminen ja ymmärtäminen tuntuu vaikealta, kannattaa kokeilla selkokirjoja. Selkokirjat on kirjoitettu selkokielellä, joka on helppolukuisempaa kuin tavallinen yleiskieli. Selkokielen sanasto, rakenne ja sisältö ovat helpompia kuin yleiskielessä.

Selkokirjat sopivat monenlaisille lukijoille, esimerkiksi suomen oppijoille tai niille, joilla on haasteita lukemisen kanssa. Kirjastossa on selkokirjoja lapsille, nuorille ja aikuisille.

Selkokirjavinkkejä

Hanna Männikkölahti: Tuntematon Kimi Räikkönen 

Riikka Tuohimetsä: Rambo 

Tuomas Kilpi: Kaislikossa suhisee 

  

Isotekstiset kirjat

Iän myötä heikentynyt näkö voi tuoda haasteita lukemiseen. Kirjastossa on isotekstisiä kirjoja, joiden kirjasinkoko on suurempi kuin tavallisissa kirjoissa. Esimerkiksi Enni Mustosen kirjoja on julkaistu isotekstisinä painoksina.

Kirjaston henkilökunta auttaa sinua löytämään isotekstiset kirjat omasta kirjastostasi.

Haku

Kielivalinta

FISVEN