angle-left Kotimaiset romaanit, elämäkerrat sekä Tatu ja Patu kestosuosikkeja Kirkkonummella

Kirkkonummen kirjaston vuoden 2020 lainatilastot mukailevat aiempien vuosien trendejä.

Romaaneissa aikuiset suosivat kotimaisten kirjailijoiden teoksia ja tietokirjoissa useimmiten lainaan lähtevät elämäkerrat. Lasten osaston kestosuosikkeja ovat Tatun ja Patun seikkailuista kertovat kuvakirjat ja Neropatin päiväkirjat.

Suomenkielisissä romaaneissa eniten lainoja vuonna 2020 keräsi Enni Mustosen Pukija, joka on lukijoiden rakastaman Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjan kahdeksas osa. Toiseksi lainatuin romaani oli Pajtim Statovcin Finlandia-voittaja Bolla.

Käännösromaaneja ei lainakärjessä näy, ja sama pätee ruotsinkielisissäkin kirjoissa: siellä kärkipaikkoja pitävät suomenruotsalaiset tekijät. Listan ykkösenä on Kjell Westö taiteilijaromaanillaan Tritonus, toiseksi lainatuin on Philip Teirin Jungfrustigen. Englanninkielisen kaunon lainatuin oli Elly Griffithsin The stranger diaries.

Jännitysromaaneissa pohjoismaisten tekijöiden kirjat lähtivät tiuhaan lainaajien matkaan. Lainatuimmaksi nousi ruotsalaisen Camilla Läckbergin psykologinen trilleri Kultahäkki, toisena oli Leena Lehtolaisen Valapatto. Ruotsinkielisissä dekkareissa jaetulle kärkisijalle nousivat Anna Janssonin Dotter saknad ja Jussi Adler-Olsenin Offer 2117. Dekkarit kiinnostavat kirjojen kuuntelijoita: aikuisten lainatuin äänikirja oli Max Seeckin Uskollinen lukija.

Tietokirjojen lainatuimpia ovat perinteisesti olleet elämäkerrat, ja niin oli myös viime vuonna. Ykkössijaa pitää Michelle Obama omaelämäkerrallaan Minun tarinani. Toiselta sijalta löytyy Jari Tervon kohuttu Loiri, kolmannelta Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen. Elokuvien lainatuin oli Quentin Tarantinon ohjaama ja käsikirjoittama Once upon a time…in Hollywood.

Lasten kuvakirjoissa Aino Havukaisen ja Sami Toivosen luoma parivaljakko Tatu ja Patu viehättää lapsia vuodesta toiseen. Nytkään parinkymmenen lainatuimman kuvakirjan listalle ei muita mahtunut, ja suosituin Outolan pojista kertova kirja oli Tatu ja Patu, kauhea Hirviö-hirviö ja muita outoja juttuja. Lastenelokuvien lainatuin oli kirjojen pohjalta tehty Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

Vastaavanlaista suosiota lastenromaanien listalla nauttii Jeff Kinneyn humoristinen Neropatin päiväkirja -sarja, jonka kaikki kolmetoista osaa mahtuvat kuudentoista lainatuimman kirjan joukkoon. Lasten tietokirjojen kärki muodostuu aiempien vuosien tapaan uusimmista Guinnessin ennätystenkirjoista, jotka esittelevät hullunkurisia ja ällistyttäviä ennätyksiä eri puolilta maailmaa. Myös koirista ja kissoista kertovat tietokirjat kiinnostivat.

Äänikirjoissa lasten suosiossa ovat Sinikka ja Tiina Nopolan tarinat: lainatuimmiksi nousivat Heinähattu, Vilttitossu ja kana sekä Risto Räppääjä ja ujo Elmeri. Lasten konsolipeleissä halutuimpia olivat PS4-pelit, joista eniten lainoja kertyi pelille Crash Team Racing.