angle-left Kirkkonummen uusi kirjastotalo Fyyri on kuntalaisten kohtauspaikka

Kirkkonummen uusi kirjastotalo Fyyri on kuntalaisten kohtauspaikka

Kirkkonummen keskustassa avattiin Kirjastotalo Fyyri

Uusi kirjastotalo elävöittää Kirkkonummen keskustaa usean toimijan voimin. Fyyrissä saman katon alla toimivat Kirkkonummen pääkirjasto, asukaspuisto, nuorisotila, musiikkileikkikoulu ja kunnan työllistymisyksikön pyörittämä kahvila Messi. Fyyri tuo keskustaan paikan, jossa voi harrastaa, työskennellä, opiskella ja kokoontua – tai vain istahtaa ja viettää aikaa.

Arkkitehtuuri ja taide

Fyyristä tekevät houkuttelevan monipuolisen toiminnan lisäksi sen arkkitehtuuri ja taide. Niissä heijastuvat talon teemat, joita ovat saaristo, meri ja Porkkala. Kirjastotalo Fyyrin on suunnitellut menestynyt arkkitehtitoimisto JKMM Arkkitehdit Oy. Suunnittelussa pääarkkitehtina on toiminut Teemu Kurkela, projektiarkkitehtina Jukka Mäkinen ja sisustusarkkitehtina Tiina Rytkönen.

Taideteokset Fyyrissä ovat näyttäviä. Fyyrin lastenosastolla on Linda Bondestamin merenalaiseen maailmaan sukeltava huopateos, ja pääaulassa on Petri Vainion valotaideteos nimeltään Sinne-Minne.

Fyyri kätkee sisäänsä vanhan vuonna 1982 valmistuneen pääkirjaston, joka kasvoi saneerauksen ja laajennuksen myötä kaksinkertaiseksi.

Fyyrissä on jokaiselle jotakin

Lukemiseen kirjastotalosta löytyy useita houkuttelevia paikkoja. Lastenosastolla voi käpertyä lukemaan riippuvaan lukutuoliin. Toiseen kerrokseen johtavat lukuportaat sopivat lukemisen lisäksi kaikenlaiseen oleiluun ja lukuterassilla voi lukea sään salliessa ulkoilmassa. Viihtyisällä aikuisten osastolla katto on korkealla – tilaa on monenlaisille ajatuksille ja pohdinnoille.

Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat muun muassa Vinkkaamo ja Värkkäämö. Vinkkaamoa käytetään pääasiassa kirjavinkkaukseen, ja Värkkäämössä voi järjestää vaikkapa taidepajoja.  Toisen kerroksen Media ja musiikki -osastolla on asiakkaiden käytössä erilaisia laitteita: 3D-tulostimia, vinyylileikkuri ja ompelukone. Osastolla on myös studio ja soittohuone.

Nuorten osasto on kirjaston ja nuorisopalveluiden yhteistä tilaa. Osastolla työskentelee nuoriso-ohjaajia kuutena päivänä viikossa, ja siellä on biljardipöytä ja pelitila. Lastenosastolta löytyy lukupaikkojen lisäksi myös liukumäki ja leikkitilaa. Lastenosaston tilat ovat kirjaston ja asukaspuiston yhteisiä.

Järjestä tapahtuma tai näyttely Fyyrissä

Fyyrissä on tiloja monenlaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Mörne-sali on suunniteltu esimerkiksi konserttien ja teatteriesitysten tarpeisiin. Salissa on 120 istumapaikkaa ja Tiina ja Antti Herlinin säätiön lahjoittama Bösendorfer-merkkinen flyygeli. Estradi lukuportaiden juurella sopii pop up -tyyppisten tapahtumien järjestämiseen, ja kunnan näyttelytilana toimii Porkkala-sali.

Meri ja paikallisuus näkyvät nimissä

Kirjastotalon nimestä järjestettiin ideakilpailu. Ehdotusten pohjalta työryhmä valitsi Fyyri-nimen. Suomeksi ”fyyri” tarkoittaa höyrylaivan tulipesää, ja se muistuttaa myös ruotsin kielen salaa ”fyr” (majakka).

Mörne-sali on saanut nimensä suomenruotsalaiselta kirjailijalta Arvid Mörneltä. Mörnellä oli Porkkalassa mökki, jossa hän kirjoitti runojaan.

Fyyrin kokous- ja ryhmätilat on nimetty kirkkonummelaisten saarien ja järvien mukaan. Esimerkiksi toisessa kerroksessa sijaitsevat järveltä nimensä saanut Lonoks ja saarien mukaan nimetyt Hylkan, Leivan, Skorvan ja Hormus. Kolmannen kerroksen ryhmätilat ovat Tampaja, Kurkisto ja Hepari veikkolalaisten järvien mukaan.

Fyyri on auki kuutena päivänä viikossa

Fyyri on auki 9.10. alkaen maanantaista perjantaihin klo 9–20 ja lauantaisin sekä aattoina klo 9–15. Kirjastotalo sijaitsee Kirkkonummen keskustassa osoitteessa Kirkkotori 1.

Kirjastotoimenjohtaja
Margareta Kull-Poutanen
margareta.kull-poutanen@kirkkonummi.fi

Kirjaston kotisivut: www.kirkkonummi.verkkokirjasto.fi