Kirjaston lukupiiri sukelsi Virginia Woolfin tuotantoon

Kirjaston lukupiiri sukelsi Virginia Woolfin tuotantoon

Kirkkonummen pääkirjastossa kokoontui vuoden ajan kaksikielinen Virginia Woolf -lukupiiri, jossa perehdyimme modernin kirjallisuuden suunnannäyttäjän tuotantoon.

Kaikille avoin lukupiiri kerääntyi ennalta sovitun teoksen äärelle kerran kuussa kirjastotalo Fyyrissä.

Lukupiiri aloitti urakkansa kevättalvella 2022 Woolfin esikoisteoksesta Menomatka. Sen jälkeen lukuohjelmassa oli Woolfin päiväkirjoja, esseitä sekä tunnettuja romaaneja, kuten Mrs Dalloway. Osallistujat saivat lukea kirjat haluamallaan kielellä, ja kävimme keskustelua suomeksi ja ruotsiksi.

Lukupiirin tapaamiset antoivat lukemiselle määräpäivän, mikä oli monelle lukupiiriläiselle syy tulla lukupiiriin. Moni oli aiemmin yrittänyt lukea Woolfia itsekseen, mutta jättänyt kirjat kesken. Woolfilla onkin maine hankalana kirjailijana erityisesti tajunnanvirtatekniikkansa vuoksi.

− Woolf pääsi yllättämään. Hän oli paljon monipuolisempi kirjailija kuin etukäteen luulimme. Eivätkä kirjat aina niin vaikeita olleet, mutta vaativat keskittymistä, lukupiiri pohtii.

Selkeää koko lukupiirin lempikirjaa ei lopuksi osattu nimetä. Majakka, Aallot ja Orlando saivat kaikki useita ääniä viimeisen tapaamisen äänestyksessä. Eräälle piiriläiselle esseet nousivat tärkeimmäksi lukukokemukseksi, toiselle taas päiväkirjat. Woolf tuntui tarjoavan jokaiselle jotakin.

Kun olimme vuoden verran nähneet yhdessä vaivaa, oli lopuksi syytä pieneen juhlaan. Viimeisellä kerralla herkuttelimme teellä ja skonsseilla. Samalla summasimme koko lukupiirin antia.

− Parasta lukupiirissä on yhteinen keskustelu. Omatkin ajatukset selkiytyvät, kun kuulee erilaisia mielipiteitä. Eikä aina tarvitse olla samaa mieltä, lukupiiriläiset kiteyttävät kokemustaan.

Vuosi Woolfin seurassa ei saanut lukupiiriä kyllästymään, vaan ryhmästä nousi toive lukea vielä yksi teos. Lukupiiri kokoontuu keskustelemaan Vuodet-romaanista toukokuun 29. päivä. Silloin julkistetaan myös lukupiirin seuraava teemakirjailija. Virginia Woolf -lukupiiri jatkoi haastavan lukemisen lukupiirin perinnettä: aiemmin olemme selättäneet ryhmän vetoavun turvin James Joycen Ulysseksen ja Marcel Proustin kirjasarjan Kadonnutta aikaa etsimässä.

Paula Roselius ja Johanna Valo
Kirkkonummen kirjasto

Haku

Kielivalinta

FISVEN