Kesällä on aikaa paksuille kirjoille

Mikä olisi ihanampaa kuin viettää kiireetöntä kesäpäivää hyvän kirjan kanssa?

Mitä paksumpi kirja, sitä kauemmin kirjan maailmassa saa viipyä. Tähän juttuun olen koonnut valikoiman yli 500-sivuisia kirjoja. Näiden tiiliskivien joukossa on sutjakkaasti eteneviä lukusukkuloita ja todellisia lukijansa haastajia.

Kirkkonummen kirjastossa on käytössä 14.8. asti pidennetty kuuden viikon laina-aika, joten paksummankin opuksen ehtii lukea rauhassa, kun palauttamisella ei ole niin kiire.

Meren voima ja elämä ulkoluodolla tulevat tutuiksi ahvenanmaalaisen Anni Blomqvistin omiin muistoihin perustuvan Myrskyluodon Maijan (suom. Björn-Christer Lindgren & Liisa Ryömä) lukijalle. Alkujaan viisiosainen Myrskyluoto-sarja on nykyään luettavissa kokoomateoksena yksissä kansissa. Sarja kertoo ujon maalaistytön kasvusta sitkeäksi ulkosaariston naiseksi.

Meriaiheista lukuhaastetta kaipaava varaa kesälukemistoonsa Volter Kilven Alastalon salissa. Yksi iltapäivä kustavilaisessa talossa laajenee tajunnanvirran keinoin muistojen ja tulevaisuuden pohdintojen kudelmaksi. Klassikossa pilkahtelee huumori, ja lukijaa hykerryttää myös Kilven vivahteikas kieli. Eikä piipunvalinnasta selvitä alle 70 sivun!

Suomalaisen luonnon kuvauksesta pääsee nauttimaan Anni Kytömäen Kivitaskun sivuilla. Kolmelle vuosisadalle levittäytyvässä tarinassa ihmisten ja luonnon historia kietoutuvat yhteen. Keskushenkilöiden lisäksi suuressa roolissa ovat järvet, kivet ja kalliot.

Tummia sävyjä puolestaan tarjoaa Joyce Carol Oatesin Blondi (suom. Kristiina Drews), joka kertoo amerikkalaisen Norma Jeane Bakerin tiestä Marilyn Monroeksi, koko maailman tuntemaksi seksisymboliksi. Oates kuvaa fiktion keinoin epävarmuuden ja ristiriitojen värittämää elämää ja sitä, miten nousujohteinen näyttelijänura kääntyy syöksykierteeksi.

Pahaenteisyyttä huokuu myös Ian McEwanin Sovitus (suom. Juhani Lindholm), joka alkaa tukalan helteisestä kesäpäivästä kartanomiljöössä Englannissa vuonna 1935. Kaikkien elämä mullistuu yhden väärinkäsityksen vuoksi. McEwan punoo nykyaikaan asti kurottavan juonen ja onnistuu yllättämään lukijan täydellisesti.

Tammen Keltaisesta kirjastosta löytyy useita muhkeita lukupaketteja. Oiva kesäkirja on esimerkiksi Joël Dickerin juonivetoinen Totuus Harry Quebertin tapauksesta (suom. Anna-Maija Viitanen), jossa selvitetään kirjailijan elämään kietoutuvaa mysteeriä New Hamshiren maisemissa. Viihteellisessä ja vetävässä kirjassa tapahtumia ja koukeroita riittää.

Uppoutuvaan lukemiseen soveltuu mainiosti myös Ann-Marie MacDonaldin Linnuntietä (suom. Kaijamari Sivill). Keskiössä on nelihenkinen McCarthyn perhe, joka muuttaa varuskunta-alueelle isän uuden komennuksen vuoksi. Kirja on aikamatka 1960-luvun Kanadaan, ja ajankuvan lisäksi taiten on toteutettu myös tarinan alussa 8-vuotiaan Madeleinen kasvutarina. Jännitettä pitävät yllä murhamysteeri ja vakoilujuoni.

Haruki Murakamin Kafka rannalla (suom. Juhani Lindholm) on mielikuvitusta kutkutteleva runsaudensarvi, joka vie lukijansa absurdiin seikkailuun. Murakamin luoma maailma ei ole järjellä selitettävissä: taivaalta sataa kaloja, eläimet puhuvat ja välillä poiketaan rinnakkaistodellisuudessa. Lukijalle esitellään vuorotellen palasia kolmesta erilaisesta tarinasta, joiden osaset alkavat vähitellen lähentyä toisiaan.

Lopuksi on aika todellisen haasteen. James Joycen Ulysses on Dubliniin sijoittuva massiivinen yhdenpäivänromaani, jossa seurataan Leopold Bloomin ja usean muun henkilön vaiheita eri puolilla kaupunkia 16. kesäkuuta 1904. Klassikosta on tarjolla kaksi suomennosta: Pentti Saarikosken suomennos ilmestyi vuonna 1964, Leevi Lehdon runsain alaviittein varustettu suomennos 2012. Tajunnanvirran vyörytyksessä on lukuprojektia vaikka koko kesäksi!

Johanna Valo / Kirkkonummen kirjasto